Bericht

Vrijwilliger Harry Ham zet zich al 10 jaar in voor de Kleurenbuurt

Geplaatst op 7 december 2023, 12:22 uur
Illustration

Voor veel wijkbewoners is Harry Ham (60 jaar) een bekend gezicht. Naast dat hij zelf bewoner is van de Kleurenbuurt zet hij zich al 10 jaar in als vrijwilliger bij buurthuis Kleurrijk. Harry is ooit als gastheer begonnen. Tegenwoordig is hij druk aan het klussen in het nieuwe buurthuis aan de Panneroodstraat waar buurthuis Kleurrijk zich uiteindelijk gaat vestigen. 

Harry vertelt over zijn vrijwilligerswerk: ''Ik woon zelf al lange tijd in de Kleurenbuurt, naast het feit dat ik graag vrijwilligerswerk doe ben ik graag betrokken bij mijn eigen buurt. Toen in 2013 het gebouw van Kleurrijk langzaamaan een buurthuis werd ben ik als gastheer gestart. De wijkmanager startte destijds dit initiatief in samenwerking met de gemeente, met als doel: wijkbewoners uit huis halen. In de zin van: samen een bakje koffie drinken en samen kletsen over alledaagse dingen. Kortom, elkaar buitenshuis opzoeken. Ik moet zeggen dat dit aardig is gelukt! Door middel van flyeren maakten wij kenbaar dat weijeen koffieochtend in het buurthuis hadden opgezet. Veel wijkbewoners waren blij; zij kwamen op de koffieochtend af en al snel waren zij trouwe bezoekers. De gezelligheid van samen zijn, dat is waar ik het voor deed. 

Een paar jaar later sloten meerdere vrijwilligers zich aan; alleen maar leuk want dat betekende dat wij meer activiteiten konden aanbieden. Eén van de eerste activiteiten was rondom Pasen en wij verzorgden toen een Paaslunch. Ook aan kinderen uit de buurt werd gedacht en voor hen verzorgden wij knutselactiviteiten. Tot op heden worden er zeer regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd door vrijwilligers Else-Mieke en Wendy met de kinderwerker, Dilara. Zeer waardevol om jonge kinderen te betrekken bij het buurthuis. 

In het gebouw van buurthuis Kleurrijk zat vroeger de bibliotheek en daarna een dokter. Toen zij het pand verlieten heb ik samen met andere vrijwilligers een deel van gebouw verbouwd en gezorgd dat er kantoren kwamen. Hier maken de medewerkers van het Sociaal Wijkteam inmiddels ook al 10 jaar gebruik van.''

Waarom vrijwilligerswerk?
"De reden dat ik vrijwilliger ben, is omdat ik er voor de buurt wil zijn. Ik kom op voor de buurt als dit nodig is. Ik ben zelf timmerman en meubelmaker en vroeger was ik bezig met oude grachtenpanden opknappen. Nu zet ik mijn vaardigheden in voor het nieuwe buurthuis aan de Panneroodstraat en dat is erg leuk. Iedere maandag ben ik samen met Wim (voormalig beheerder) aan het klussen. Naast het harde werken hebben wij het erg gezellig. Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf. Heel mijn hart gaat erin. 

De boel verbouwen en opknappen vind ik het leukste. Mensen aanspreken vind ik ook erg leuk. Omdat ik in het verleden bij verschillende organisaties vrijwilligerswerk heb gedaan, herkennen mensen mij snel. Bij Vluchtelingenwerk knapte ik oude fietsen op. Soms kom ik op straat mensen tegen die ik destijds aan een fiets heb geholpen. Om dan enthousiast begroet te worden doet mij goed. Als ik mensen vervolgens kan aansporen om een keer langs het buurthuis te komen dan ben ik helemaal blij.''

Verbouwing Panneroodstraat
"Op 5 september van dit jaar ben ik samen met Wim gestart met de verbouwing van het buurthuis aan de Panneroodstraat. Na besprekingen met de gemeente en het Sociaal Wijkteam, zijn wij gestart met de wanden weghalen in het pand, hebben wij een bar en keuken gemaakt en voor het jongerenwerk is er een studio gecreëerd.

Iedere week komen wij weer een stapje verder. Ik hoop dat de nieuwe locatie net zo'n succes wordt als buurthuis Kleurrijk. Wij zijn straks in het bezit van een grote keuken, waar leuke eet activiteiten georganiseerd kunnen worden. Met behulp van meer vrijwilligers kunnen wij meer bieden in de wijk. Als je hobby's hebt en je vindt het leuk om deze te delen met anderen, kom dan eens kijken en praten in het buurthuis. Wie weet wat er allemaal mogelijk is. Het nieuwe buurthuis is straks op zoek naar; een gastheer/gastvrouw, mensen die willen helpen bij activiteiten, mensen die het leuk vinden om het gras aan de achterzijde van het gebouw te snoeien en wij zoeken mensen die ons nu al zouden kunnen helpen met schilderen. 

Iedere donderdag is er tussen 09.00 en 12.00 uur een koffieochtend in buurthuis Kleurrijk. Vind je het leuk om een keer langs te komen? De deur staat altijd open! Bij interesse in vrijwilligerswerk mag je mij altijd aanspreken. Ik ben trots op mijn werk en ik gun iedereen die vrijwilligerswerk doet of zoekt hetzelfde gevoel."

 

Deel dit:
1 reactie

Marwa Noor

do 7 december 2023 14:32
Leuk interview Harry! Dank je wel voor je inzet!